Totalna rasprodaja Mira Furlan

ISBN: 9788679633569

Published: 2010

Paperback

216 pages


Description

Totalna rasprodaja  by  Mira Furlan

Totalna rasprodaja by Mira Furlan
2010 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, ZIP | 216 pages | ISBN: 9788679633569 | 5.68 Mb

„Mada takav sud ne podliježe zakonima žanra književne analize, najtočnije bi bilo reći da je zbirka eseja i kratkih proznih zapisa Mire Furlan strukturirana kao biserna ogrlica. A ima među tim tekstovima i takvih koji sami za sebe predstavljaju niskuMore„Mada takav sud ne podliježe zakonima žanra književne analize, najtočnije bi bilo reći da je zbirka eseja i kratkih proznih zapisa Mire Furlan strukturirana kao biserna ogrlica.

A ima među tim tekstovima i takvih koji sami za sebe predstavljaju nisku dragocjenosti, poput onoga s naslovom Emigranti.Pisana izrazito inteligentno i pronicljivo, ova je knjiga (i) svojevrsni čin otpora, ali takav pri kojem autorica - ne pristajući na status objekta, pa ni objekta koji misli - mnogo češće koristi upitnike nego uskličnike.

Riječ je o vrlo finome tkanju. Riječ je o umjetnici i intelektualki koja se ne miri sa zadanostima, nego uporno propituje stvarnost oko sebe, do najneugodnijih detalja, i pokušava procijeniti gabarite vlastitog nepripadanja.Za ovo je štivo nepripadanje vjerojatno ključna riječ, u kojoj su sažeti i stav i sudbina, a proizlazi iz one vrste stvaralačke vokacije što ju je Joni Mitchell opisala kao nespremnost na kooperaciju.

Rezultat je nekonformizam u svoj svojoj delikatnosti- rijetkim literarnim darom autorica uspijeva predočiti, reklo bi se, suptilnu stranu pobune. K tome, u pozadini sve vrijeme kao da odzvanja mantra učitelja joge: Ne traži ništa izvan sebe... A svijet Mire Furlan - u kojem ima i prkosa i razumijevanja, i gorčine i nježnosti, i dvojbi i ironije - bez sumnje je raskošan.“Viktor IvančićEnter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Totalna rasprodaja":


thinkninetynine.com

©2013-2015 | DMCA | Contact us