
E-sport eli e-urheilu tarkoittaa kilpailemista e-pelien eli elektronisten pelien parissa. Tämä kilpailemisen muoto on yleistynyt viime vuosina nopeasti ja se tunnetaankin nykyään laajalti ympäri maailman. Osallistujat pelaavat toisiaan vastaan videopeleissä. Pelit ovat erilaisia suosittuja pelejä, kuten taistelu-, seikkailu-, ammunta- ja muita pelejä.
E-urheilussa on tarkoituksena voittaa toinen osapuoli. Voittajasta on mahdollista lyödä myös vetoa. E-urheilukohteita tarjoavat erilaiset hyvin varustellut vedonlyöntisivustot. Voit selata luotettavia uhkapelisivustoja osoitteessa Casinot.biz.
E-sport on alati kasvava laji ja jos se ei vielä ole tuttu, lue eteenpäin. Kyseinen laji nimittäin tarjoaa laajasti tutkittavaa ja tekemistä, joka ei varmasti tule lähiaikoina loppumaan kesken. Ja mikäs sen hauskempaa kuin kokeilla itsekin taitojaan pelissä, jota seuraa e-urheiluna.
Suosituimpia e-urheilupelejä
E-urheilussa pelataan suosittuja pelejä, kuten League of Legends, Counter-Strike, Dota 2 jne. Muitakin pelejä voi olla mukana, mutta nämä ovat ne yleisimmät ja suosituimmat. Saatat ehkä olla kuullut joistakin näistä.
League of Legends eli LoL on strategiapeli, jossa tarvitaan tiimityöskentelyä. Pelissä on tarkoituksena tuhota vastapuolen tukikohta. Kullakin pelaajalla on käytössään erityisiä taitoja, joita voi käyttää pelissä.
Dota 2 on toinen suosittu peli e-urheilussa. Peli muistuttaa idealtaan jonkin verran League of Legendsia. Pelissä pelataan viiden hengen tiimeissä ja tarkoitus on tuhota vastapuolen tukikohtaa. Pelissä on yli sata hahmoa, joista jokaisella on omat erikoiskykynsä ja roolinsa.
Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) on taktinen aamuntapeli, jossa pelataan tiiminä. Pelissä pelaa kaksi viisihenkistä joukkuetta, jotka kilpailevat toisiaan vastaan. Pelissä suoritetaan erilaisia tehtäviä, kuten pommin asettamisia. Pelissä voi ostaa erilaisia aseita, panssareita ja lisävarusteita. CS:GO on yksi suosituimmista kilpailullisista peleistä ja se löytyy yleensä aina vedonlyöntisivustoilta, joilla on valikoimassaan e-urheilua.
Live-striimaus
E-urheilun pelejä pelaavat pitävät paljon live-striimejä, joita kiinnostuneet katsojat voivat seurata. Striimeissä on yleensä mahdollista chattailla pelaajan kanssa reaaliajassa. Pelien seuraajat ovat yleensä aktiivisia ja mielellään seuraavat striimejä aina, kun niitä on. Striimausalustoina voivat toimia mm. Twitch, YouTube, TikTok, Kick jne. Näitä alustoja käytetään myös muiden kuin videopelien striimaamiseen.
Live-striimeissä on alustasta riippuen mahdollista tukea striimaajaa lähettämällä hänelle virtuaalisia lahjoja tai rahaa. Rahan antamista voidaan kutsua sanoilla tippaaminen tai donatoiminen. Striimattavat pelit voivat olla joko yksinharjoittelua tai todellisia kilpailuja.
Live-striimausta ei välttämättä ole vedonlyöntisivustoilla, mutta sen sijaan panoksia pysty asettamaan omalle suosikille.
Striimaaja voi käyttää saamansa lahjat ja rahat haluamallaan tavalla. Moni kuitenkin saattaa sopia etukäteen käyttävänsä rahat esimerkiksi uuteen peliin, parempaan kameraan tai muuhun pelitarvikkeeseen.
Mistä e-sportia löytyy?
E-sportia voi lähteä etsimään vedonlyöntiä tarjoavilta uhkapelisivustoilta. Se löytyy yleensä sivuston tarjoamien urheilulajien joukosta. Otsikkona voi olla esimerkiksi e-sports tai e-urheilu. Huom! Virtuaaliurheilu on asia erikseen.
Arvosteluita lukemalla voit löytää itsellesi parhaiten sopivia vedonlyöntisivustoja. Niissä on nimittäin eroja. Eroavaisuuksia voi olla voimassa olevan lisenssin, valikoiman, sivuston helppokäyttöisyyden, käyttökielen ja bonusten suhteen. Vedonlyöntisivustoista jokainen on oma yksilönsä, jolla on ne omat ominaisuutensa.
Jos bonukset kiinnostavat, niitäkin voi vertailla eri sivustojen välillä. Bonukset voivat tarjota erikoisetuuksia niin uusille kuin vanhoillekin asiakkaille. Toisinaan bonuksia voi olla yleisesti koko sivuston kaikkeen vedonlyöntiin tai niitä voidaan tarjota nimenomaan e.urheiluun. Bonusten ehdot on hyvä tarkistaa ennen minkä tahansa edun lunastamista.
E-urheilu kasvaa alati
E-sports kasvaa ilmiönä jatkuvasti ja muun muassa markkinointi yleistyy jatkuvasti sen saralla. E-sportsia voikin kutsua kasvavaksi alaksi, johon kuuluu itse pelaamisen ja sen seuraamisen lisäksi vedonlyönti, mainonta, tapahtumat, kilpailut, fanituotteet jne.
Fanituotteita ovat erilaiset tuotteet, kuten vaatteet, joita fanien on mahdollista ostaa osoittaakseen tukensa joko lajille tai tietylle joukkueelle tai pelaajalle. Pelit tunnetaan piireissä hyvin ja niihin liittyviä uutisia seurataan hyvinkin aktiivisesti mm. netin kautta. Eri peleille on olemassa omia fanikuntiaan, jotka ovat muodostaneet tiiviitä yhteisöjä. Näiden yhteisöjen kautta samanhenkisten on mahdollista löytää uusia, jopa pitkäaikaisia ystäviä.
Yhteisöllisyys näkyy hyvin eri striimauspalveluissa. Niissä fanit kannattavat ja seuraavat samaa striimaajaa, mutta koska seuraajat saattavat olla keskenään hyvinkin samanhenkisiä, on ystävyyksiä jo tapahtunut. E-urheilu ja videopelit yhdistää ihmisiä.