
Sijoittaminen on ehdottomasti yksi suositeltavista tavoista käyttää rahaa silloin, kun rahan halutaan tuottavan sen sijaan, että se vain annetaan pois – mutta vain, kun se tehdään vastuullisesti. Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa, että sijoittamisessa otetaan huomioon eri asioita. Sijoittamista ei siis tehdä satunnaiseen kohteeseen, satunnaisena aikana, vaan huomioon otetaan mm. ympäristötekijät, sosiaaliset vastuut ja toki sijoituskohteiden hallintotavat.
Vastuullisuuteen kuuluu myös vastuun ottaminen omasta taloudesta. Varsinkaan pienituloisen ei kannata laittaa sijoittamiseen liiallista summaa. Toki tämä koskee ketä tahansa sijoittajaa. Sijoittamisen ei kuulu viedä taloudesta suurta siivua. Parhaimmillaan sijoitus voi kuitenkin tuottaa taloudelle merkittäviäkin voittoja.
Milloin kannattaa sijoittaa?
Sijoittamisen ajankohta on hyvin oleellinen osa sijoittamista. Moni ajoittaa yhtiöiden osakkeiden ostamisen silloin, kun yhtiöllä on jotain ongelmia eli kurssit ovat alhaalla. Tästä suunta on nimittäin vain ylöspäin. Vastuullinen sijoittaminen käsittää myös tämän eli ota aina huomioon ajankohta. Mikäli yhtiö tai kohde, johon sijoitat, elää juuri huippukautta ja sen kurssit ovat katossa, voi suuntana olla vain samalla tasolla pysyminen tai radiaalistikin alaspäin.
Toinen seikka, joka tulisi ottaa huomioon ajankohdan suhteen on oman talouden vakaus. Sijoittaminen ei välttämättä tarvitse suuria kertainvestointeja, mutta sitä ei pitäisi tehdä koskaan oman talouden kustannuksella. Sijoittamiseen tulisi laittaa aina vain sen verran rahaa, jonka olet valmis menettämään. Kannattaa asennoitua siihen, että sijoittamasi varat voivat olla kiinni vuosia ja varmistaa, että et tarvitse sijoittamiasi varoja.
Pienituloisen säästäminen ja sijoittaminen saattaa aluksi tuntua yhtälöltä, joka ei voi toimia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä rahaa voi sijoittaa myös pieniä määriä. Tuottoa voi tulla, vaikka sijoitussummat olisivatkin pieniä.
Suunnittele sijoituksesi

Silloin, kun lähdetään sijoittamaan, tulisi heti alkuun tehdä suunnitelmaa siitä, miten aiot sijoittaa. Tähän kuuluu mm. sijoitusvarallisuuden koon ja sijoitusajan miettiminen. Lisäksi on tärkeä miettiä, mikä on oma henkilökohtainen riskinottohalukkuus. Sijoittaminen ei ole koskaan varmaa tuloa ja omat rajat on hyvä olla tiedossa. Sama koskee toki myös muita harrastuksia, joihin liittyy riskitekijöitä. Jos esimerkiksi pelaat netissä, tulisi pelaamisen riskit aina tiedostaa. Tällaiseenkin tulisi panostaa rahaa vain sen verran kuin olet valmis kokemaan tappiona. Erilaisia pelisivustoja esittelee mm. nettikasinot.media.
Riskinotto kuuluu sijoittamiseen. Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa olla tietoinen, millaisen summan olet valmis kokemaan tappiona. Sijoitukseen kannattaa laittaa vain tällainen summa. Toinen mietittävä asia on sijoitusaika. Jos haluat sijoittaa vain vuoden, sijoittajan pääoma ei saisi hävitä. Lisäksi, jos haluat sijoitettujen varojen olevan nostettavissa milloin tahansa, ei kannata tehdä esimerkiksi 12 kuukauden määräaikaista talletusta. Silloin, kun sijoitusaika on lyhyt eikä varoja haluta välttämättä nostaa pois, voi hyvin odottaa otollista aikaa varojen nostoon.
Sijoittamiseen kuuluu myös oman ajankäytön miettiminen. Kuinka paljon suunnittelet viettäväsi aikaa sijoittamiseen? Tähän kuuluu kurssien tutkiminen ja ehkä myös tiedonhaku, varsinkin, jos olet uusi sijoittaja. Ajankäyttö riippuu myös siitä, oletko aktiivinen vai passiivinen sijoittaja. on hyvä muistaa, että passiivisella sijoittamisella voi saada hyvin tuottoa, mutta aikaa ei kulu liialti.
Sijoittamiseen vaikuttaa myös sijoittajan omat arvot. Millaisiin yrityksiin haluat sijoittaa? Jos tuet tai vastustat tietyntyyppistä toimintaa tai tietynlaisia arvoja, vaikuttaa tämä luonnollisesti siihen, millaisia sijoituksia haluat tehdä. Toki vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa myös sitä, että sijoitetaan vastuullisiin kohteisiin.
Aina on hyvä oppia lisää
Sijoittamisen suhteen kannattaa muistaa, että aina on hyvä hankkia lisää tietoa. Omaan osaamiseen on fiksua sijoittaa. Lisää kannattaa opetella, vaikka tuntuisikin siltä, että olet jo opetellut kaiken mahdollisen. Liika itsevarmuus sijoittamisessa voi johtaa epähuomiossa oman sijoitussuunnitelman unohtamiseen.
Jatkuva uuden oppiminen tuo arvokasta, ajantasaista tietoa, realistista itsevarmuutta eli samalla tietoa siitä, että tuottoa ei voi ennustaa. Ajoitus on sijoittamisessa avainasemassa ja eri yhtiöiden ja kurssien seuraaminen kertoo paljon sijoituskohteesta. Vain tutkimalla voi saada parasta mahdollista tietoa siitä, mihin kannattaa sijoittaa juuri nyt.
On hyvä kysyä itseltään “Onko nyt hyvä aika sijoittaa?”. Aika on nimittäin hyvin olennainen tekijä ja kun tämän tiedostaa, voi sijoittamisessa päästä hyviin lopputuloksiin. Ajankohta voi liittyä myös omaan henkilökohtaiseen osaamiseesi eli siihen, oletko sitoutunut sijoittamiseen